2.02.2023 - 31.05.2023
Bir Arada
Yapı Kredi Kültür Sanat
İyileşme Olasılıkları – Sena Başöz
Fısıldama Metotları – Noor Abuarafeh
Yapı Kredi Kültür Sanat, binanın mimarisinden yola çıkılarak geliştirilen “Bir Arada” isimli yeni bir sergi dizisine ev sahipliği yapacak. İki kattan oluşan galeri mekânında iki ayrı kişisel sergiye yer verilirken ortada bulunan geniş sergi alanında iki sanatçının işleri birlikte sergilenecek. Yapı Kredi Kültür Sanat’ın desteğiyle yeni üretilen çalışmaları da içeren “Bir Arada” sergi dizisi 3 Şubat-31 Mayıs 2023 tarihleri arasında Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkları” ve Noor Abuarafeh’in “Fısıldama Metotları” isimli sergileriyle başlayacak. Serginin küratörlüğünü Didem Yazıcı ve Burcu Çimen üstlenecek.
Sanatsal yaklaşımları ve araştırma konuları ortak olan, ancak farklı coğrafyalarda yaşayan sanatçıları bir araya getiren bu sergi dizisi müşterek aciliyetlere odaklanacak. İstanbul merkezli çalışan Sena Başöz ile Kudüs & Rotterdam merkezli çalışan Noor Abuarafeh’in ortak noktaları arasında en belirgin olanı her ikisinin de arşiv üzerine çalışması. Her iki sanatçı da hayal ile hakikatin birbirine geçtiği alternatif dünyalar kuruyorlar. Tarihin nasıl inşa edildiği, belgelendiği ve yorumlandığıyla ilgilenen sanatçılardan Sena Başöz, bireysel ve toplumsal travmalardan nasıl iyileşebileceğimiz üzerine olasılıklar hayal eden, bedenin merkezde olduğu gerçeküstü anlatılar kurarken Noor Abuarafeh tarih yazımını koleksiyonlar, ulus inşası ve kolonyal miraslar ilişkisi üzerinden ele alıyor. İşlerinde iyileşme, hatırlama ve arşiv konularının ortak temalar olarak yer bulduğu sanatçılar fotoğraf, video, heykel ve buluntu nesneler gibi birçok farklı yöntemle çalışıyor.
Cumhuriyet’in 100. yılı vesilesiyle arşivi canlandırmak ve güncel bir perspektifle yeniden düşünmek amacıyla, sanatçıların ortak ilgi alanlarını gözeterek onlara Yapı Kredi Tarihi Arşivi Selahattin Giz Koleksiyonu üzerinden araştırma yürütmeleri önerildi. Bu koleksiyon, çoğunluğunu Selahattin Giz’in (1914-1994) çektiği, bir kısmını da topladığı 35.000 fotoğrafla 20. yüzyılın ilk çeyreğinin toplumsal, ekonomik ve siyasal hayatını belgeliyor. Sergide sanatçıların koleksiyondaki araştırmalarından yola çıkarak ürettikleri yeni eserler yer alıyor.
Sena Başöz’ün “İyileşme Olasılıkları” sergisi için yeni ürettiği “Geçit Töreni” isimli yerleştirmesi, Beyoğlu’nun kendisi gibi çok katmanlı bir çalışma. İstiklal Caddesi’nden ağır bina parçalarını taşıyarak geçen ve bu parçalarla oyun oynayan performansçıları izlediğimiz eser, heykel ve performansı içeren bir video yerleştirme. Çalışma Beyoğlu’nun devamlı değişime uğrayan kimliğinin farklı dönemlerden kalan yapıların üzerine tekrar tekrar kurulduğunu hatırlatıyor.
Sanatçılar Sena Başöz ve Noor Abuarafeh sergi kapsamında performanslar da gerçekleştirecekler. Sena Başöz’ün Türkiye’de ilk defa gerçekleştireceği performans “Slalom” (2021-2023) farklı kurumsal bağlamlarda ilişki kurduğu arşivlerin içeriğine göre yeniden üretiliyor. Performans, gezegenin iklim kriziyle azalan vaktinde, doğanın güçleri karşısında hareket ederek, donuk bir şekilde varlığına devam eden kurumsal arşivleri yeniden canlandırmayı deniyor.
Noor Abuarafeh’in sergi kapsamındaki konuşma performansı “Son Müze: Müzeler Müzesi” (2017) ise müzelerin yakın geleceğini konu alıyor. Sergi dünyanın bugünlerde geçtiği zor zamanların ağırlığı içinde, yüksek sesli ve keskin kararlara rağmen herkesin kendi fısıldama metotlarını bulduğu ve iyileşme olasılıklarına açılıp hafiflediği ortak bir zemin hayal ediyor.
Yapı Kredi Yayınları tarafından sergiye eşlik edecek aynı isimde Türkçe-İngilizce bir sergi kitabı da yayımlanacak. Kitapta Eva Vaslamatzi’nin Sena Başöz üzerine, Lara Khaldi’nin ise Noor Abuarafeh üzerine yazdığı birer metne serginin küratöryel metni ve yine küratörler Didem Yazıcı ve Burcu Çimen’in Sena Başöz ve Noor Abuarafeh ile yaptığı bir şöyleşi eşlik ediyor.