Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi

  • Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi
  • Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi
  • Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi
  • Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi
  • Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi
  • Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi

Taşınma ve tadilat çalışmaları sebebiyle, Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi geçici bir süreyle ziyarete kapalı olacaktır.

Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi, Yapı ve Kredi Bankası’nın kültür ve sanat hizmetleri arasında önemli bir yer tutmaktadır.

Yapı ve Kredi Bankası 1944 yılında kurulmuştur. Bir yıl sonra da "Doğan Kardeş" dergisiyle kültürel faaliyetlere başlamıştır. Bu çalışmaların artarak devam etmesiyle kurum içine hizmet veren bir kütüphane kendiliğinden oluşmaya başlamıştır. Zaman içerisinde satın alma veya bağış yoluyla kuruma kazandırılan özel koleksiyonlarla büyüyen kütüphane bütün araştırmacılara hizmet verecek seviyeye erişmiştir. Bu durumu dikkate alan Yapı Kredi yönetimi 15.9.1978 tarihinde Çemberlitaş’ta “Yapı Kredi Bankası Kitaplığı” adıyla kütüphaneyi araştırmacıların hizmetine açmıştır. Edebiyat, tarih ve sanat alanlarında önemli bir koleksiyona sahip olan bu ihtisas kütüphanesi, Banka’nın kültür ve sanat hayatımıza önemli bir armağanı olmuştur. 

Çemberlitaş’taki kütüphane 29 Temmuz 1992’de, Galatasaray’daki yerine taşınmıştır. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş. bünyesinde, bankanın ilk genel müdürü olan Sermet Çifter’in adıyla, tarih, sanat, edebiyat ve İstanbul kenti konularında uzmanlaşmış bir araştırma kütüphanesine dönüştürülmüştür.

2017 yılında yeniden yapılandırılan Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi koleksiyonu, sergileri ve etkinlikleriyle ülkemize hizmet vermeye devam etmektedir.

  • Kütüphane Koleksiyonu

    Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi koleksiyonu Genel Koleksiyon, Yazma Eserler, Nadir Basma Eserler, Süreli Yayınlar ve Yapı Kredi Yayınları olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır.

    Genel Koleksiyon

    Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi 40.000 cilde ulaşan kitap koleksiyonuna sahiptir. Koleksiyonun büyük çoğunluğu tarih, sanat, edebiyat ve İstanbul kenti konularındadır. Genel koleksiyon içinde Atatürk ve Cumhuriyet tarihi ile ilgili kitaplar da önemli yer tutmaktadır.

    Koleksiyondaki Yapı Kredi Yayınları, Yazmalar, Nadir Eserler Galatasaray’daki kütüphanede, koleksiyonun geri kalan bölümleri ise Hasköy’deki kütüphane deposunda bulunmaktadır. Depodaki kitaplar istek üzerine bir iki gün içerisinde Galatasaray’daki okuma salonuna getirilmektedir.

    Yazma Eserler

    Kütüphanede araştırmacıların kullanımına açık, 1162 cilt içinde toplanmış 1635 adet yazma eser mevcuttur. 14. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarına tarihlenen bu yazma eserlerle ilgili olarak hazırlanan katalog 2001 yılında basılarak araştırmacıların kullanımına sunulmuştur. Son yıllarda gelişen bilgisayarlar ve dijital teknoloji ile birçok kütüphanede yazmaların dijital ortama aktarılması için çalışmalar görülmektedir. Yazma koleksiyonunun tamamının dijital ortama aktarılmasını 2003 yılında başaran kütüphanemiz Türkiye’de bu çalışmayı tamamlayan ilk kütüphane olmanın gururunu taşımaktadır.

    Nadir Basma Eserler

    Kütüphanede, çeşitli koleksiyonlardan derlenmiş 1901 adet kitap bulunmaktadır. 16.-20. yüzyıllara ait, çeşitli dillerde basılmış olan bu kitaplar arasında Strabon’un 1523 tarihli “Geographia”, Raif Efendi’nin 1803 tarihli “Cedid Atlas Tercümesi” ve Katip Çelebi’nin 1732 tarihli “Cihannüma” adlı eserinin yanında tüm dünyada önemi kabul edilmiş, kıymetli, nadir eser niteliğinde kitaplar yer almaktadır. Nadir eserlerin önemli bir bölümü için fotokopiye izin verilmemektedir. Kâğıt ve cilt durumu dikkate alındığında kitapların da yazmalar gibi fotokopiden büyük zarar görmesi mümkündür. Bu nedenle, kopya almak gerektiğinde bu kitaplar için de dijital teknolojiden faydalanılmaktadır. Gerekli gördüğümüz nadir eserlerin de dijital ortama aktarılması yakın gelecekteki planlarımız arasında bulunmaktadır. Bu nadide koleksiyonun bir bölümünü içeren “Yapı Kredi Sermet Çifter Araştırma Kütüphanesi Nadir Eserler Kataloğu” Mayıs 2002’de basılmıştır.

    Süreli Yayınlar

    Kütüphanede 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Türkiye’de ve yurtdışında yayımlanan önemli dergileri içeren, başlık olarak 750’nin üzerinde süreli yayın yer almaktadır. Şu anda “Sanat Dünyamız”, “Kitap-lık” ve “Cogito” dergilerinin takibi yapılarak okuyucularımızın hizmetine sunulmaktadır.

    Yapı Kredi Yayınları

    Yapı Kredi Yayınları yurdumuzun en büyük yayınevlerindendir ve her yıl ortalama 150 yeni kitap yayımlamaktadır. 1989 yılında ilk kitabı basılan Yapı Kredi Yayınları’nın kitap sayısı 2020 itibariyle 6000’e yaklaşmıştır. 1945 yılında Doğan Kardeş dergisi ile başlayan ve 1988 yılına kadar devam eden süreçte ise 500 civarında kitap yayımlanmıştır. Yapı Kredi yayını olan "Sanat Dünyamız", "Kitap-lık", "Cogito" adlı süreli yayınlar kendi alanlarında önemli dergiler arasında gösterilmektedir. Doğan Kardeş ve Yapı Kredi Yayınları kütüphanemizde araştırmacıların hizmetine sunulmaktadır.

  • Kütüphane Kullanım Rehberi ve Üyelik

    Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi araştırmacılara, üniversite öğrencilerine ve Yapı Kredi bünyesinde çalışanlara hizmet eder. Galatasaray’da Yapı Kredi Kültür Sanat binasında bulunan kütüphaneye kullanım hakkı üyelik sistemiyle sağlanır.

    Yapı Kredi Araştırma Kütüphanesi bir uzmanlık kütüphanesidir. Yararlanmak isteyen araştırmacıların kütüphaneye üye olması gerekmektedir. Kütüphane üyeleri, üyeliklerinin geçerli olduğu iki yıl boyunca, çalışma saatleri içinde kütüphaneden yararlanabilirler.

    Üyelik bilgileri:
    - Üyeler, kütüphanenin açık olduğu saatlerde kütüphaneden faydalanabilirler.
    - Basılı ve dijitalleştirilmiş kaynakları kullanabilirler.
    - Dışarıya kitap ödünç alamazlar.

    Kütüphane Çalışma Saatleri:
    Pazartesi-Cuma 10:00-17:30

  • İletişim

    Kütüphane Çalışma Saatleri:
    Pazartesi-Cuma 10:00-17:30
    Kütüphaneye giriş için lütfen güvenliğe danışınız.

    Adres:
    Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık A.Ş.
    İstiklal Caddesi No: 161 Kat: 5 
    Beyoğlu 34433 İstanbul
    T: (0212) 252 47 00 / 490 - 456  F: (0212) 293 07 23
    E-posta: ykkutuphane@ykykultur.com.tr