25.12.2009 - 30.01.2010
Ali Kazma - Engellemeler/Obstructions
Yapı Kredi Kültür Sanat
Sanatçının, sergide yer alan “Dans Topluluğu” adlı video çalışması Türkiye’de ilk kez sergilendi. 2009’un ilk yarısında Zeynep Tanbay Dans Projesi’nin provalarında ve performanslarında yapılan çekimlerden oluşan bu eser, daha önce Fransa’nın Lille şehrinde gösterilmişti. Dünyada ilk kez sergilenecek “Tersinden Harabeler” adlı video çalışması ise sanatçının üzerinde çalıştığı temaların farklı şekilde ele alındığı bir eser.
Sergiyle ilgili küratör Emre Baykal şöyle diyor:
“Ali Kazma 2005 yılından bu yana üstünde çalıştığı “Engellemeler / Obstructions” adlı video serisinde düzenle kaos, yaşamla ölüm arasındaki gergin dengeyi, insanın içinde bulunduğu ve dağılmaya, yok olmaya eğilimli dünyayı bir arada tutma çabasını ve bunun için geliştirdiği üretimin çeşitliliğini araştırıyor, insan doğası içinde bu üretimin ne ifade ettiğini anlamaya çalışıyor.
Tünel ve Karaköy’de kamusal alanda düzenlenen “İstanbul Yaya Sergileri 2” için gerçekleştirdiği “Bugün” adlı çalışmasında, sergi süresince hergün bölgedeki etkinliği kamerasıyla kaydedip aynı günün akşamında Tünel’de bir mağaza vitrinine yansıtan sanatçı, sergi sonunda bu 2-3 dakikalık kısa videoları birlikte montajlayarak “Engellemeler”e zemin oluşturan yeni bir işe dönüştürmüştü. Ali Kazma “Bugün”ün ardından birçok üretim/onarım/yaratım mekânına girdi; ameliyathane, tekstil fabrikası, saat tamir atölyesi, mezbaha, tasarım atölyesi, dans stüdyosu gibi insanın farklı kapasitelerinin kullanıldığı üretim/onarım alanlarındaki etkinlikleri; buralarda kullanılan üretim tekniklerini ve malzemeleri; kesme, vurma, delme, yakma, sıkıştırma, dikme, temizleme, sınıflandırma gibi üretimin ortak eylemlerini kamerası aracılığıyla ve kimi zaman neredeyse resimsel bir soyutlamaya yaklaşan bir dille kaydederek, kendi sanat üretiminin ana malzemesi haline getirdi.
Bu sergide “Engellemeler”in çıkış noktası olarak kabul edebileceğimiz “Bugün” adlı çalışma, orijinal gösteriminde olduğu gibi sokakla ilişkisi koparılmadan, ancak çok sayıda ekranda eşzamanlı bir akış sağlanarak gösteriliyor. “Engellemeler” serisinden seçilen dört videonun aynı mekân içinde buluşturulması yoluyla sağlanan benzer bir çok projeksiyonlu sunum, yine eşzamanlı ve hiç tekrar etmeyen bir akışın imkân vereceği farklı görsel ve kavramsal okumaları araştırıyor. “Ruins in Reverse” aynı seri içinde yer almamakla birlikte, düzen ve kaos, varlık ve yokluk, yaşam ve ölüm arasındaki sürekli yer değiştirmeyi gösteren bir çalışma olarak sergide yer alıyor. Sergi mekânında yer alan ve aslında Ali Kazma’nın “Engellemeler” serisini oluştururken çalışma defterine not aldığı time-code’lardan oluşan duvar uygulaması ise, sanatçının 2005 yılından bu yana gerçekleştirdiği kendi sanatsal üretiminin oluşum sürecine ait kayıtlar.”Sanatçılar
Ali Kazma
Küratörler
Emre Baykal