İşleme ve Kumaş Koleksiyonu

Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi

  • İşleme ve Kumaş Koleksiyonu

1950’li yılların başlarında, Vedat Nedim Tör’ün bankamız bünyesinde kurduğu “Türk Halk Oyunlarını Yayma ve Yaşatma Derneği” ülkenin her köşesinde etkinlik yürütmüş, aynı dönemde etnolog ve akademi hocası Prof. Dr. Kenan Özbel, Anadolu'da, artık üretilmeyen, yerel sanat ürünlerini derlemek ve koleksiyon yapmakla görevlendirilmişti. Yapı Kredi’nin bu çerçevede başlattığı ve yıldan yıla zenginleştirerek günümüze ulaştırdığı bu koleksiyonların arasında “İşlemeler ve Kumaşlar” en kapsamlı birikimi yansıtır. Çatmalardan ve kumaş örneklerin oluşan bu dev koleksiyonun yanında, paralel biçimde diğer tekstil tipi sanat ürünleri de bir araya getirilmiştir: Yörük kilimleri, heybeleri, çorapları, kolonlar, iğne oyaları ve tığ işi saat ya da tütün keseleri Anadolu’nun zanaat geleneğinin karakteristik parçalarıdır.

Yapı Kredi Koleksiyonu’nda yer alan işleme, kumaş ve geleneksel kadın giysilerinin sayısı 520’dir. 18. yüzyıllara tarihlendirilen Klasik Osmanlı sanatının motifleriyle bezeli bohçalar, ayna örtüleri, duvar örtüleri, peşkir, makrama ve giysiler, Anadolu’nun farklı yörelerinde yapılmış ve farklı tekniklerde işlenerek bezenmiştir.

Dival tekniği ile örülmüş ve simlerle işlenmiş bindallılar, Üsküdar ve Bursa atölyelerinde dokunmuş ve savailer ile yapılmış üçetek günlük elbiseler, çeyizlik inci boncuk, ipek ve sim işlemeli yastıklar ve sedir örtülerinden oluşan Anadolu geleneksel kadın kıyafetleri, geçmişin zanaatını, zevkini ve modasını yansıtmaktadırlar.

Koleksiyondan Seçmeler