22 Kasım 2024 Cuma Saat: 18:00

Bellek Yolculuğu

Yapı Kredi Kültür Sanat - Loca

Kültür ve Psikanaliz Söyleşileri

Palimpsest kavramı, günümüzde mimarlık, arkeoloji, kentsel tasarım ve edebiyat gibi birçok disiplinde bir anlatım aracı olarak öne çıkmaktadır. Aynı zamanda, yeniden kullanımın bir simgesi olan palimpsest, geçmişle gelecek arasında bir denge kurma sürecini ifade eder. Mimarlık pratiğinde bu kavramın en belirgin örnekleri yapılar üzerinden gözlemlenir. Yapıların zamanla geçirdiği dönüşümleri, yeniden yaşama kazandırılma süreçlerini ve bu süreçlerde alınan tasarım kararlarının fiziksel ve kültürel katmanlar üzerindeki etkilerini üç proje ile inceleyeceğiz: Moda İskelesi, Taş Mektep ve Karaca Tiyatrosu. Bu projeler aracılığıyla palimpsest kavramını şehir, yapı ve detay ölçeğinde ele alarak derinlemesine değerlendireceğiz.

Öte yandan Sigmund Freud’a göre, bilinçdışına uzanan zafer yolu olan düşler de birer palimpsesttir. Çünkü onlar da geçmişle günceli bir araya getirir ve eski anıların izlerini yeniden canlandırır ve ruhsallığın hizmetine sokarlar. Palimpsestin eski unsurları yeniden değerlendirmekteki tutumluluğu düşteki eski yaşantı izlerinin yeniden güncele taşınmasında ortaya çıkar. Öte yandan bu, bir gizemin çözülmesi için anahtar işlevi de görebilir. Çünkü palimpsestlerin gizli bir bilgiyi iletmek için şifre olarak kullanıldığını da biliyoruz. Jacques Lacan söylemin ikincil sürecinin söz tasarımlarının şey tasarımlarının silinmesinin üzerinden oluştuğunu ama silinenlerin izlerinin de görünür olduğunu söylerken aslında bir palipmsestten söz etmiştir. Son yazının altındaki daha eski yazılar aslında o parşömenin belleğinin izlerini, düşün içeriğinin eskiye bağlı çağrışımları da bireyin ruhsallığının bellek izlerini sürmeye olanak tanıyacaktır. Psikanalist Talat Parman tarafından hazırlanan söyleşi dizisinin bu programında mimarinin ve psikanalizin sunduğu bellek yolculukları, özgünlükleri korunarak ama birbirleriyle karşılaştırılarak ele alınacak

E. Hande Ciğerli Gazioğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden 2009 yılında mezun olduktan sonra, 2011 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Bölümü'nde burslu olarak yüksek lisansını tamamladı. Yüksek lisans eğitimi sırasında İstanbul, Amsterdam ve Amman'da çok sayıda atölye ve yarışmaya katıldı. 2012-2014 yılları arasında Bilgi Üniversitesi'nin mimari tasarım stüdyosunda eğitmen olarak görev aldı ve aynı zamanda Teğet Mimarlık Ofisi'nde profesyonel kariyerine başladı. Bu dönemde Yapı Kredi Kültür Sanat Binası, Selçuklu Otizm Eğitim Kampüsü (SOBE) ve Venedik Mimarlık Bienali, Darzanà projesi gibi önemli projelere katkıda bulundu. Novos Mimarlık Stüdyosu'nun kurucu ortağı olarak çeşitli ölçeklerde mimari çalışmalarına devam etmektedir.
 
Etkinlik herkese açık ve ücretsizdir. Kapılar etkinlikten yarım saat önce açılır.

Katılımcılar

Hande Ciğerli, Talat Parman

ÜCRETSİZ