Yapı Kredi Yayınları 36. İstanbul Kitap Fuarı’nda

26 Ekim 2017

Yapı Kredi Yayınları, 4 Kasım - 12 Kasım 2017 tarihleri arasında düzenlenecek olan 36. İstanbul Kitap Fuarı’na yepyeni kitapları ve imza günleriyle katılıyor.

Füruzan, Yalvaç Ural, Şafak Okdemir, Mine Söğüt, Doğan Gündüz,  Görkem Kantar Arsoy,  Feridun Oral, Yapı Kredi Yayınları standında okurlarıyla buluşup kitaplarını imzalayacak.

Yapı Kredi Standı’ndaki İmza Günleri

4 Kasım Cumartesi
14.00-16.00- Şafak Okdemir
15.00-17.00- Mine Söğüt

5 Kasım Pazar
16.00-18.00- Füruzan

7 Kasım Salı
11.00-15.00 Yalvaç Ural

8 Kasım Çarşamba
11.00-15.00 Doğan Gündüz

9 Kasım Perşembe
11.00-15.00 Yalvaç Ural

10 Kasım Cuma
12.00-15.00 Görkem Kantar Arsoy

11 Kasım Cumartesi
13.00-15.00 Feridun Oral
15.30-18.30 Yalvaç Ural
15.30-17.30 Füruzan

Etkinlik Programı

4 Kasım 2017 Cumartesi

Söyleşi
“Edebiyatın Korkusuzluğu”
Saat: 17:15-18:15
Yer: Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Kınalıada Salonu, Büyükçekmece      
Konuşmacılar: Mine Söğüt, Yekta Kopan
Moderatör: Murat Yalçın
Edebiyat nelere göğüs gerer? Hangi yolları aşar? Nasıl bir direniş alanı olabilir? Edebiyatın olmadığı bir dünya nasıl olurdu? Edebiyatçı zor dönemlere, baskılara nasıl tepki verir? Yapı Kredi Yayınları yazarı Mine Söğüt, yazarlar Yekta Kopan ve Murat Yalçın, 36. Uluslararası TÜYAP Kitap Fuarı kapsamında gerçekleştriecekleri söyleşide bu soruların yanıtlarını arayacaklar.


9 Kasım 2017 Perşembe

Çocuklar İçin Yaratıcı Drama İle Okuma Atölyeleri
“Okumayı Sevmeyen Çocuğun Hikâyesi”

Saat: 11:00-11:45
Yer: Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Kınalıada Salonu, Büyükçekmece   
Eğitmen: Çiğdem Odabaşı
Yaş aralığı: 7-8
Etkinlik için rezervasyon gerekmemektedir. 
Kitap okumayı çok sıkıcı bulan Anna’nın görüşü, kütüphanede gördüğü “o” kitaptan sonra bambaşka bir boyut kazanır. Hayal bile edemeyeceği şeylerle karşılaşır çünkü... Yazar Miriam Dubini sadece hikâye anlatmakla kalmamış, çocuklar için çeşitli oyun ve bulmacalar da hazırlamış. Hikâyeye Francesca Carabelli’nin resimleri eşlik ediyor. İyi ki kitaplar var!

“Hayal Krallığı - İlk Yolculuk”
Saat: 13:00 – 13:45
Yer: Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Kınalıada Salonu, Büyükçekmece      
Eğitmen: Çiğdem Odabaşı
Yaş aralığı: 8-10
Etkinlik için rezervasyon gerekmemektedir. 
Geronimo Stilton ve bilge rehberi Kurbağa Yazınus Yazıcıyus’la macera dolu bir yolculuğa çıkmaya ne dersiniz? Cadılar, Sirenler, Ejderler, Cüce Cinler, Yer Cüceleri, Devler hatta Tekboynuzlar, Troller ve Kurtadamlarla karşılaşmaya hazır mısınız? Peki ya Gökkuşağı Ejderi’yle uçma fikri nasıl geliyor kulağınıza? Bunları nasıl mı yapacaksınız? Tabii ki hayal gücünüzle... Hayallerimiz olmasa, ne kadar sıkıcı bir yer olurdu dünya!                                                                

11 Kasım 2017 Cumartesi

Panel
“Turgut Uyar 90 Yaşında”
Saat: 15:45-16:45
Yer: Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi Marmara Salonu, Büyükçekmece
Katılımcılar: Murat Belge, Orhan Kahyaoğlu, Yalçın Armağan
Moderatör: Özge Şahin
İkinci Yeni akımının öncü şairlerinden Turgut Uyar aramızdan ayrılalı 32 yıl oldu. Ve bu yıl, doğumunun 80. yıldönümü. Kitapları Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Uyar’ın hayatını, şiirini, ürettiği dönemin özelliklerini ve İkinci Yeni akımını Murat Belge, Orhan Kahyaoğlu ve Yalçın Armağan TÜYAP Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda tartışıyorlar. Konuşmanın moderatörlüğünü, Uyar’ın şiir incelemelerini bir araya getiren "Bir Şiirden" kitabının editörü Özge Şahin üstleniyor.

Fuar Kitaplarımız

*Avunamayanlar/Kazuo Ishiguro
Dünyaca ünlü piyanist Ryder, önemli bir konser vermek için isimsiz bir Avrupa şehrine gelir. Birkaç gün sonra sahneye çıkacağını bilse de, bundan başka hiçbir şey hatırlayamaz; karşılaştığı herkesin niçin ondan bir şeyler istediğini, çok uzak olması gereken yerlere nasıl hemen ulaşıverdiğini, saatler sürmesi gereken bir sohbeti üç dakikalık asansör yolculuğuna nasıl sığdırdığını anlayamaz. Kendini olaylara ve çevresindeki insanlara teslim eden belleksiz piyanist, geçmişin ve geleceğin kırılgan bir şimdiki anda çakıştığı sürreal bir dünyaya savrulur.

*Beni Asla Bırakma/Kazuo Ishiguro
Yayımlandığı yıl Time dergisi tarafından İngilizce yazılmış en iyi 100 roman listesine alınan Kazuo Ishiguro'nun "Beni Asla Bırakma" isimli kitabı yıkıma götüreceğini bile bile kendi kaderini kabullenenlere odaklanıyor.

*Değişen Dünyada Bir Sanatçı/Kazuo Ishiguro
Dünyaya bir ressamın gözünden bakmak, ayrıntılarda gizlenenleri keşfetmemizi sağlar. Masuji Ono, İkinci Dünya Savaşı’nda harabeye dönmüş şehrini ve artık sonuna geldiği yaşamını betimlerken, her bir cümlesi öyküsüne yeni boyutlar katıyor. Anıların değişken aynasında kâh büyüyüp kâh küçülen, sürekli biçim değiştiren imgesinde Japon toplumunun geçirdiği değişimi özetleyen Ono, bu süreçte üstlendiği rolü günahıyla sevabıyla paylaşırken, gelenekle yeniliğin sonsuz bir çevrim içinde birbirini doğurup yok edişini müthiş bir incelikle resmediyor.

*Gömülü Dev/Kazuo Ishiguro
Romalılar Britanya’yı terk edeli çok olmuş. Viraneye dönmekte koca ülke. Neyse ki ortalığı kasıp kavuran savaş bitmiş. Britonlar’dan Axl ile Beatrice yıllardır görmedikleri oğullarına kavuşmak için tehlikeli topraklarda zorlu bir yolculuğu göze alıyorlar. Başlarına türlü belanın geleceğini de biliyorlar, fakat üstü örtülmüş sırlarını aydınlatacak ateşten haberleri yok henüz. Bir de yollarının kesişeceği kişiler var: Sakson savaşçı, öksüz oğlan ve tıpkı Axl’la Beatrice gibi geçmişinde kaybolmuş, hatıralarının vaat ettiklerine ve alıp götürdüklerine yenik bir şövalye.

*Günden Kalanlar/Kazuo Ishiguro
İngiliz malikânelerinin ihtişamını yitirdiği dönemin son büyük başuşaklarından biridir Stevens. Amerikalı yeni işvereninin arzuladığı düzeni kurmak için birlikte çalıştığı eski kâhyayı ziyaret etmeye karar verir ve İngiliz taşrasında bir yolculuğa çıkar. Yol boyunca karşılaştığı manzaraların ve insanların yarattığı izlenimler anılarıyla ve mesleğinin gereklerine dair düşünceleriyle birleşerek, özenle bastırdığı duygularını ortaya sererken, hayatını idealleri uğruna harcayan Stevens basmakalıp fikirleri ve saplantılarıyla okurun kalbini fetheden eşsiz bir kahramana dönüşür.

*Noktürnler - Müziğe ve Günbatımına Dair Öyküler/Kazuo Ishiguro
“Noktürnler”de bir araya gelen beş öykünün hepsi müzisyenleri ya da müziği yaşamının merkezine koymuş kişileri konu alıyor.

*Öksüzlüğümüz/Kazuo Ishiguro
Dinmek bilmez karmaşadan yorgun bir dünya; yaklaşan yeni felaketin işaretlerini okuyan gözlerde kaygı. Çözdüğü davalarla Londra sosyetesini büyüleyen dedektif Christopher Banks, 1930’ların bu gergin atmosferinde, bütün tehlikeleri göze alarak Şanghay’da bıraktığı geçmişinin karanlığına dalıyor.

*Uzak Tepeler/Kazuo Ishıguro
İngiltere’de yalnız başına yaşayan yaşlı Japon kadını Etsuko’nun büyük kızı Keiko intihar eder. Kısa süre sonra Etsuko’nun küçük kızı Niki annesini ziyarete gelir ama anne kız arasındaki duygusal mesafe, Etsuko’nun anılarına gömülmesiyle daha da artar.

*Bayel Ağıtçıları/Gulam Hüseyin Sâedi
Gerçekle gerçeküstü arasında gidip gelen, birbiriyle bağlantılı sekiz öyküden oluşan Bayel Ağıtçıları1964 yılında İran’da yayımlandığında büyük ilgi toplar. Eser İran edebiyatının yanı sıra sineması üzerinde de etkili olur. Bu kitaptaki “Dördüncü Hikâye” "Gav" (İnek) adıyla 1969’da ünlü yönetmen Daryuş Mehrcui tarafından beyazperdeye aktarılır. Film kazandığı ödülle birlikte İran sinemasının adını dünyaya duyururken, ülkenin sinema tarihinde de dönüm noktası olur.

*Fındık Kabuğu/Ian McEwan
Ünlü İngiliz yazar Ian McEwan’ın anlatıcılığını bir fetüse yaptırdığı, embriyonun yapısı gereği monolog bir anlatımla ilerleyen, nüktesi bol ve akıcılığını kaybetmeyen bir dille kotardığı bu kısa roman, klasik suç hikâyesinden beklenenleri başarıyla karşılarken en özgün Hamlet uyarlamalarından birisi olarak anılmayı hak ediyor.

*Sessiz Sahil/Richard Yates
Hoyrat bir ilkgençlikten ve kısa sürede bitmiş erken bir evlilikten sonra kendini yeni yeni bulmakta olan Evan ile babası emekli asker Charles Shepard’ın bindiği araba bir akşamüstü, bilmedikleri bir sokakta bozulur. Telefon etmek için zilini rastgele çaldıkları Drake ailesinin evindeki zorunlu misafirlikleri, Drake’lerin genç kızı Rachel ile Evan arasında hızla gelişen bir aşka yol açacak, iki ailenin kaderi sessiz ve kasvetli Cold Spring Harbor kasabasında kesişecektir.

*Taksitle Ölüm/Louis-Ferdinand Céline
Fransız yazar Louis-Ferdinand Céline’in ikinci romanı olan “Taksitle Ölüm”, “Gecenin Sonuna Yolculuk”tan dört yıl sonra, 12 Mayıs 1936’da yayımlandığında eleştirmenler tarafından kıyasıya eleştirilmiş, günümüzdeyse birçok yorumcu tarafından Céline’in gerçek başyapıtı olarak kabul edilmiştir. Céline, yer yer otobiyografik anlar da içeren bu romanında, hayatını büyük bir yokoluşa adamış Ferdinand’ın hikâyesini anlatıyor.

*Yok Bi’şey, Acımadı ki/Filiz Ali
Sabahattin Ali’nin kızı, Cumhuriyet Türkiyesi’nin müzik ve kültür atılımının önemli öğrencilerinden Filiz Ali’nin yaşamöyküsü, 1940’lardan günümüze Türkiye’nin öyküsü aslında.  Filiz Ali’nin anıları Türkiye’nin bir dönemine tanıklık ederken kültür ve sanat dünyasının kazanımlarını ve kayıplarını anlamamızı da sağlıyor.

*Kedinin Kerameti/Fahri Celâl Göktulga
Fahri Celal Göktulga, Türk edebiyatında kısa hikâye türünün gelişip  yenilenmesini sağlamış yazarlardandır. Hikâyelerinde kenar mahalle insanlarının günlük yaşamları, artık tarihe karışmış eski eğlenceler, tiyatrolar, düğünler, saraylı hanımlar, halayıklar, kalem efendileri gibi renkli tipler boy gösterir. İstanbul konuşma dilinin zenginliklerini ustalıkla yansıtan Fahri Celal, unutulmuş pek çok deyim ve atasözlerinden de yararlanarak anlatışına olağanüstü bir canlılık kazandırır. Bu kitapta Fahri Celal’in "Talâk-ı Selâse", "Kına Gecesi", "Eldebir Mustafendi", "Avur Zavur Kahvesi", "Rüzgâr" adlı kitapları, uzun hikâyesi "Keloğlan Çanakkale’de" ve kitaplarına girmemiş başka hikâyeler bulunmaktadır.

*Sarayda/Nâzım Hikmet Ran
1932 yılında “Orman Cücelerinin Sergüzeşti” Naime Hassan takma adıyla Sûhulet Kütüphanesi tarafından yayımlanır. Bu sırada Nâzım, Bursa Cezaevi’ndedir. Sonradan yazarın adıyla yayımlanan bu eserdeki maceralardan biri, “Sarayda” şimdi yeni bir dokunuşla küçük kitapseverlerle buluşuyor. Filiz Özdem’in yayına hazırladığı, Ayşe İnan Alican’ın resimlediği “Sarayda”, 4-7 yaş arası okurlar için kurgulanan çok resimli, özel bir baskıyla, Nâzım Hikmet’i 115. yaşında ilk kez bu kadar küçük okurlarla buluşturuyor.

*Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?/Newt Scamander
Harry Potter'in Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda ders kitabı olarak okuduğu iki "önemli" kitap. Harry Potter'in yazarı J. K. Rowling, özellikle Felsefe Taşı'nda Potter'in okula giderken yaptığı alışverişte sözü edilen ve sonrasında da, tüm kitaplarda gönderme yapılan bu "ders kitapları"nı, mektuplar ve imza günlerinde okurlardan gelen yoğun istek üzerine yazdı.

Görseller