Orhan Pamuk’un Kar romanı Fransa’da tiyatro sahnesinde

28 Mart 2017

Orhan Pamuk’un 2002 yılında yayımlanan Kar romanı, ilk olarak geçtiğimiz ay Fransa’nın Strasbourg kentinde, Strasbourg Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenmişti.

Fransız yönetmen ve oyuncu Blandine Savetier tarafından "Une voix qui porte/Güçlü Ses” ismiyle sahneye konan oyuna Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde ve L’Humanité’de geniş yer verildi.

Başta 29 - 31 Mart 2017 tarihlerinde Paris’teki Théâtre des Quartiers d’Ivry – Manufacture des Œillets’de olmak üzere sezon boyunca Fransa’nın çeşitli şehirlerinde sahnelenecek olan oyun, 2017-2018 sezonunda da Lizbonlu seyircisiyle buluşacak.

Fransız yönetmen ve oyuncu Blandine Savetier tarafından "Une voix qui porte/Güçlü Ses” ismiyle sahneye konan oyun için Fransa’nın en önemli gazetelerinden Le Monde’da çıkan haberde “2002 yılında (Fransa’da 2005 yılında) Nobel ödüllü büyük yazar Orhan Pamuk, en güzel romanlarından birini yayımladı. Bizi aralıksız bir şekilde etkilemeye devam eden sorunların kalbine yapılmış derin ve puslu bir yolculuk: Doğu-Batı ilişkileri, gelenek ile modernlik, inanç ile inançsızlık arasındaki çatışma… Kitabın konusunun güncelliği göz önüne alındığında tiyatroya uyarlanması pek de gecikmeyecekti. Öyle de oldu. Blandine Savetier, Kar’ı ilk olarak Strasbourg Devlet Tiyatrosu’nda (TNS) sahneye koydu” denildi.

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden L’Humanité’de oyunla ilgili çıkan diğer bir yazıda ise oyun şu sözlerle değerlendirildi: "Türkiye’de yaşanan son olayların ışığında 2002 yılında yayımlanan bu eserin öngörülü olduğunu söyleyebiliriz. Kar romanında siyasi şiddet ve İslam, taşra ve büyük şehir, birey ve toplum, Avrupa ve Doğu arasındaki gerilimlerden ifade özgürlüğüne kadar her şey var. Bu büyük kurgu eserin günümüzle olan bağlantısını Blandine Savetier çok iyi anlamış. İnsan ve sanatçı sorgulamasının kalbine inerken, çok güzel, çoksesli bir gösteriye de imza atıyor.”

Pamuk’un “İlk ve son siyasi romanım” dediği “Kar”, Türk edebiyatında 1990’ların siyasi atmosferini ele alan, dönemi bütün şiddeti ve çatışmalarıyla anlatan en iyi ve en iddialı roman. Kars’taki siyasal İslamcılar, solcular, Türk ve Kürt milliyetçilerinin hikâyesini inanç, başörtüsü sorunu, askeri darbeler ve üçüncü dünyada yaşamanın öfkesi ve ümitsizliği üzerinden tartışan “Kar”da Pamuk, başka romanlarında da zaman zaman gördüğümüz mizah yeteneğini sonuna kadar sergiliyor. 

Le Monde haberi link’i: http://www.lemonde.fr/scenes/article/2017/02/06/la-poesie-d-orhan-pamuk-connait-une-seconde-vie-sur-scene_5075118_1654999.html

L’Humanité link’i: http://www.humanite.fr/theatre-limpossible-retour-du-poete-au-pays-natal-631643

Görseller