Yapı Kredi’nin Türkiye’ye Armağanı: Yapı Kredi Kültür Sanat, İstiklal Caddesi’ne Yenilenerek Döndü

13.Eylül.2017

YAPI KREDİ’NİN TÜRKİYE’YE ARMAĞANI: YAPI KREDİ KÜLTÜR SANAT, İSTİKLAL CADDESİ’NE YENİLENEREK DÖNDÜ

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Galatasaray Meydanı’nda 50 yılı aşkın süredir tarihe tanıklık eden binasına geri dönüyor. Yapı Kredi’nin yenileyerek ülkemize armağan ettiği kültür sanat binası, İstiklal Caddesi’nin ikonik mimarilerinden birisi olmaya aday. 

İstiklal Caddesi’nde 1964 yılından bu yana faaliyet gösteren Yapı Kredi Kültür Sanat, yapılan renovasyonun ardından yeniden açıldı. Galatasaray Meydanı’nı camdan bir cepheyle kucaklayan bina; kitabevi, müze, sergi, kütüphane, etkinlik alanları ile İstanbul’da kültür sanat dünyasının buluşma noktası olacak. 

Daha kapsayıcı bir form kazandırılan binanın şeffaf ve davetkar cephesi sayesinde Galatasaray Meydanı’ndan geçenler, kültür sanat merkezinin içindeki etkinliklere tanık olabiliyor. Yapı Kredi Kültür Sanat binası ayrıca, Türkiye’nin en bilinen heykeli olan İlhan Koman’ın “Akdeniz” heykeline ev sahipliği yapıyor. İlhan Koman’ın “İnsanın kucaklaşması, sevgisi anlatılırken Akdeniz aklıma geldi; Akdeniz büyüktü, bizden bir denizdi. Kucak açmayı bu adla anlatmak istedim” sözleriyle açıkladığı heykel, binanın üçüncü katından İstiklal Caddesi sakinlerini selamlıyor. “Akdeniz”, aynı zamanda Cumhuriyetimizin 50. yılı şerefine Yapı Kredi tarafından değerli heykeltıraş Şadi Çalık’a yaptırılan meydandaki soyut heykel ile de kucaklaşıyor.

Binanın giriş katında Yapı Kredi Yayınları’nın tüm kitaplarının bulunduğu yüksek tavanlı, şık bir kitabevi ziyaretçileri karşılıyor. Asma katında bir okuma bölümünün de bulunduğu kitabevinde çocuk kitapları ve çocuk etkinlikleri için özel alanlar da yer alıyor. İlk katında banka koleksiyonlarında yer alan eserlerin sergilendiği müze, ikinci ve üçüncü katında sergi alanları, dördüncü katında ise yine meydandan seyredilebilen büyük bir salon bulunuyor. Tiyatro, söyleşi,  konferans, performans ya da film gösterimlerine ev sahipliği yapacak bu salonun tam karşısında mavi neon ışıkla Yapı Kredi’nin kurucusu Kazım Taşkent’in “Biz kültür ve sanatın bankasıyız” sözü ziyaretçilerin karşısına çıkıyor.

Yapı Kredi Kültür Sanat binasının beşinci katında İstanbul’a yakışan bir kütüphane şehrin sakinleri ile buluşuyor. 4.000’i nadir eser olmak üzere yaklaşık 80.000’i aşkın kitaba erişilebilecek olan bu kütüphane, edebiyatseverlere İstiklal Caddesi’nin hareketliliğinden uzak, dingin bir alan sunuyor.

Yapı Kredi Kültür Sanat binasının açılış sergisi “Sarmal” ise 13 Eylül’den yıl sonuna kadar gezilebilecek. Küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği “Sarmal”, Yapı Kredi’nin koruyucu koleksiyonerlik anlayışını ve kültür sanat birikimini yansıtıyor. Tamamı Yapı Kredi Koleksiyonu’ndan oluşan sergideki toplam 403 parça; sikke, heykel, resim, fotoğraf, video art gibi farklı eserlerden oluşuyor.

Karagöz koleksiyonundan antik sikkelere, modern resimden güncel sanata  geniş bir yelpazede eserlerin yer aldığı “Sarmal”da ilk kez sergilenecek eserler de bulunuyor. Bunlardan; ilk Türk kadın ressam Mihri Müşfik’in otoportresi ve 3. Selim’in müzik defteri, kültür sanat sakinleri ile ilk kez buluşacak. Estergon Kalesi’nin sancağı ve İstiklal Caddesi’nin sesinin üç boyutlu halinin görülebileceği  eserler de sergide öne çıkıyor.

Geçmişten geleceğe uzanan kültür sanat geleneği
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, Yapı Kredi’nin 73 yıldır çok daha fazla kişinin hayatında kültür sanatın vazgeçilmez bir öğe olarak yer alması için çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Güngen, yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat binasıyla bu misyonun geleceğe taşındığını söyleyerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Yapı Kredi’nin İstanbul’a bir armağanı olan bu bina ülkemize ve kültür sanata olan inancımızın en önemli sembollerinden biri.  1964 yılında burada açtığımız ilk sergiyle kültür ve sanata verdiğimiz kesintisiz destek yine aynı yerden devam ediyor. İstanbul’daki kültür sanat hayatının gelişmesi ile birlikte 50 yıldan fazla zamandır İstiklal Caddesi’nde bulunan binamızın olanaklarını artırmaya ihtiyaç duyduk. Yeni bir tasarım ve akıllı uygulamalarla, ülkemize, Yapı Kredi’ye yakışan kitabevi, müze, sergi, kütüphane, etkinlik alanları yaratmayı amaçladık.Zamanın ruhunu taşıyarak yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat binası, Yapı Kredi’nin ülkemize kazandırdığı bir armağan. Binamızın, bugün kendi yerine dönüşü bizler için büyük mutluluk, büyük gurur. Yeni binamızla sanatın, sanatçının ve tüm sanatseverlerin destekçisi olacağız. Gelecek kuşakların kültür birikimini geliştirmek, ülkemizin evrensel kültür varlıklarını tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu binanın, sanatın solunduğu İstiklal Caddesi’nin yeniden heyecan yaratan bir cazibe merkezi olmasında öncü rol üstleneceğine inanıyoruz.”

Akıllı çözümlerle fonksiyonları artan bir kültür sanat binası
Yenileme çalışmaları kapsamında binanın çağdaş normlara uygun olarak tekrar planlandığını belirten Güngen, 4 sene süren çalışmalarla ilgili de şu bilgileri paylaştı:
“Yapı Kredi’nin geniş bir  koleksiyonu var. Hem koleksiyonumuzda yer alanları hem de ev sahipliği yapacağımız pek çok sanat etkinliğini daha iyi olanaklarla donatılmış bir yerde konumlamak için çok düşündük, çalıştık..

Binanın temel kurgusunu oluşturan kitabevi, müze, sergi mekanları ve etkinlik alanları kültür sanat işlevinin genişletilmesi bakış açısıyla tasarlandı. Altyapısı daha güçlü, teknik donanımı daha zengin sergi ve etkinlik alanlarımız var artık.

Yeni tasarımıyla binanın sergi alanları iki katına çıktı. İçinde yaşayıp çalıştıkça bu alanlar daha da çeşitlenip genişleyecek.”

Sarmal: Estergon Kalesi Sancağı’ndan Abidin Dino’ya geniş bir seçki
Güngen, Kültür Sanat Binası’nın açılışını yapan, Yapı Kredi koleksiyonu içerisinden oluşturulan ve 12 başlık altında toplanan “Sarmal” adlı sergi hakkında şunları söyledi:
“Dört yıl sonra “kendi yerimize dönüş”ümüzden aldığımız ilhamla, varlık sebeplerimizi ve mevcut değerlerimizi gün ışığına çıkarmaya karar verdik. Böylece eski-yeni, geçmiş-gelecek kavramları çerçevesinde tasarladığımız sergiye “Sarmal” adını koyduk. “Sarmal”, 12 başlık altında toplanan Yapı Kredi koleksiyonlarının yeni mekânımızla bütünleşmesinin bir ifadesi oldu. Eserlerin çeşitliliği ve tarihsel dönemlerinin farklılığı önümüze geniş bir yelpaze açtı. Günümüz şairleri ve yazarları da bu eserlerle iletişim kurarak çağımızın sorunlarını kendi yorumlarıyla tartışmaya açtılar.  Bir bakıma yayıncılık alanındaki çalışmalarımıza atıfta bulunmuş oldular.

Sergi, gölge oyunu figürlerinden, sikke koleksiyonlarına, Estergon Kalesi Sancağı’ndan Cumhuriyet’in 30-40’lı yıllarının çok önemli bir görsel kaydını oluşturmuş olan Selahattin Giz’in fotoğraflarına varan geniş bir yelpazede sanatseverlerle buluşuyor. Sergide Yapı Kredi’nin, 1950’li yıllardan sonra büyük önem verdiği, aralarında Osman Hamdi Bey, İbrahim Balaban, Abidin Dino, Ömer Uluç gibi farklı dönem Türk resminin büyük isimlerinden oluşan resim koleksiyonunun büyük ilgi toplayacağını düşünüyoruz.

Günümüzdeki genç sanatçılarıın eserlerine de yer verdiğimiz,  koleksiyonumuzdan bu özel seçkiyi sanatseverler 13 Eylül 2017 - 21 Ocak 2018 tarihleri arasında ziyaret edebilecek.”

Ücretsiz olarak gezilebilecek serginin ziyaret saatleri:
Pazartesi – Cuma: 10:00 – 19:00
Cumartesi: 10:00 – 18:00
Pazar: 12:00 – 18:00

Bilgi için: Artı İletişim Yönetimi / Elif Batu Yener / 0212 347 03 30 / ykb@artipr.com.tr


  Bülteni PDF olarak buradan indirebilirsiniz.