11 Şubat 2022 Cuma Saat: 18:30
Ömer Seyfettin’in Öykülerinde Çocukluğun Fırtınaları
Yapı Kredi Kültür Sanat - Loca
Söyleşi
Ömer Seyfettin 1909-1919 tarihleri arasında yazdığı beş öyküde çocukluğun fırtınalarını ele alır. Bunlar aynı zamanda çocuksu ruhsallığın temel sorgulamalarıdır: “İlk Cinayet”, “İlk Namaz”, “Kaşağı”, “And” ve “Falaka” başlıklı öyküler önce kökensel şiddetin ve cinsiyet ayırımının keşfini, sonra kardeş kıskançlığını ve toplumsal kardeşliği ve son olarak erişkinler dünyasının şiddetle yoğrulmuş acizliğini konu edinmişlerdir. Ömer Seyfettin’in bu öyküleri içinde yaşadığı tarihsel dönemin politik fırtınalarının etkisiyle yazılmış olsalar da çocukluktan erişkinliğe geçişi sağlayan ve evrensel olarak kabul edebileceğimiz temel sorgulamaları ele almaktadır.
Öte yandan Ömer Seyfettin, betimleyici anlatımı oldukça güçlü bir yazardır. Çocukluğuna dönük yazdığı öykülerinde ve faklı dönem ve ortamları betimlerken anlatılanı görselleştiren bir dil kullanır. Dahası çocuğun psikolojik gerçekliğine doğrudan tanıklık yapabilen ve bunu metnine, yaşamın kendi gerçekliği ve çocuğun yaşamın içindeki duruşunu onu algılayışı, duyguları, travmaları ve sorunları yansıtabilmesi açısından hiç de yabana atılmayacak bir açıklıkta yansıtan bir yazar olarak öne çıkar. Çocuğu ne kutsallaştırır ne de onu acımasızca suçlar ama yetişkinler dünyasının içinde çocuğun varlığını, kimliğini, öznelliğini korumasının hiç de kolay olmadığını ve bu dünyanın çocuğa bütünüyle yabancı olduğunu vurgular.
Bu söyleşide bir psikanalist ve bir çocuk edebiyatı uzmanı, belki çocuk edebiyatı yazarı olmayan ama kesinlikle çocukluğun yazarı olan Ömer Seyfettin’inin öykülerini kendi çalışma ve bilgi alanlarından yola çıkarak tartışacaklar.
Etkinliğe girişte HES kodu ya da aşı kartı gösterilmesi ve etkinlik süresince maske takılması zorunludur. Kapılar etkinlik başlamadan yarım saat önce açılacaktır.
Etkinlik Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ın Youtube kanalından eşzamanlı paylaşılacaktır.
Katılımcılar
Necdet Neydim, Talat Parman
ÜCRETSİZ