3 Haziran 2015 Çarşamba Saat: 18:30

Nâzım Hikmet - Moskova 19 yaşım, Moskova 60 yaşım

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi

Yazarın Gayriresmi Portresi

Sibel Oral ile Elif Tanrıyar’ın birlikte hazırladıkları Yazarın Gayriresmi Portresi’nin 3 Haziran’daki bölümünde ölümünün 52. yılında Dünya şairi Nâzım Hikmet konuşuluyor. Nâzım Hikmet denince akla gelen ilk araştırmacılardan olan Melih Güneş, Nâzım Hikmet’in etkin bir yaşam sürdüğü SSCB’deki döneminin ayrıntılarını meraklı okurlarla paylaşıyor.

“49 yaşındayken Türkiye’den kaçmak zorunda bırakılmasıyla başlayan son Moskova döneminde, memleketine dönüşü dönemin hükümetince engellenen Nâzım Hikmet ömrünün sonuna değin Moskova’da ikâmet etmiştir. SSCB’de Türk yazarlarının  yayınlanmasına çabalamış, Türkiye’den kaçan ya da Stalin döneminde suçlanıp cezaya uğrayan yol arkadaşlarına destek olmuştur. Özgür düşünceli karakterinden dolayı SSCB’de de zaman zaman baskı gören, sindirilmeye çalışılan Nâzım Hikmet bu dönemde, (Türkiye’deki 13 yıl süren hapisane yaşamından sonra) dünyaya açılmış, pek çok kente ziyaret ve çalışma amaçlı seyahatler yapmış, adalet, hak ve dünya barışı için uğraş vermiş, Vera Tulyakova’ya olan aşkı ve Küba’da gerçekleşen devrimin coşkusuyla şiirinde patlama olarak kabul edilen yapıtlar vermiştir. Moskova’daki çalışma odası ölümünün üzerinden 64 yıl geçmesine karşın halen özenle korunmakta, müzesine kavuşmayı beklemektedir.”

Katılımcılar

Ülkü Tamer, Oya Dalgıç, M. Sabri Koz, Şeyda Öztürk, Nurettin Pirim, Hakan Ezilmez, Avşar Gülener, Mehmet H. Doğan, Zeki Coşkun, Gültekin Emre, Sibel Oral, Elif Tanrıyar, M. Melih Güneş, Eugenio Carmi, Achdé , Orhan Cem Çetin, Turhan Ilgaz, Timur Kuran, Mahir Öztaş

ÜCRETSİZ