15 Nisan 2021 Perşembe Saat: 18:00

Tiyatro Mekânları Yalnızca Birer Bina mıdır?

Yapı Kredi Kültür Sanat - Youtube

Sergi Söyleşileri

Tarihsel olarak tiyatro binalarının geçirdiği değişim ve dönüşümler; toplumsal yaşamda, kentteki kültür ve sanat ikliminde, mimari eğilimlerde ve kent peyzajında yaşanan değişim ve dönüşümler hakkında fikir verir. Söz konusu mekânlar bu çok anlamlılıkları nedeniyle birer arşiv niteliği taşırlar ve değişik açılardan yorumlanmaları gerekir. Ömrünü tiyatroya vakfetmiş tiyatrocu, arşivci ve yayıncı Hagop Ayvaz’ın ardında bıraktığı ve halen Yapı Kredi Kültür Sanat’ta sergilenmekte olan kıymetli arşiv bize böyle bir tartışma için ilham verdi. İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Karaboğa ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Kerem Özel’in katılacağı söyleşinin moderatörlüğünü dramaturg, yazar ve Türkiye Tiyatro Vakfı kurucu başkanı Esen Çamurdan üstleniyor.

Konuşmacılarımız, bir dönem tiyatro sanatının İstanbul’daki kalbi olan Direklerarası ve Beyoğlu örneklerinden yola çıkarak kent coğrafyasında tiyatro binasının konumunu ve insanın mekân ve çevresiyle etkileşimini ele alacaklar; toplumsal bellek ve toplumsal varlık ilişkisini irdeleyecekler.

Hrant Dink Vakfı öncülüğünde, Türkiye Tiyatro Vakfı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık işbirliğiyle hazırlanan “Kulis: Bir Tiyatro Belleği, Hagop Ayvaz” sergisi 25 Temmuz 2021’e kadar görülebilir. Serginin küratörlüğünü Esen Çamurdan, Banu Atça ve Kevser Güler üstlendi.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiyi, buraya tıklayarak Yapı Kredi Kültür Sanat’ın YouTube kanalı üzerinden izleyebilirsiniz.

Şehzadebaşı Ferah Tiyatrosu, Ocak 1932.
Cengiz Kahraman Arşivi

Katılımcılar

Esen Çamurdan, Kerem Karaboğa, M. Kerem Özel

ÜCRETSİZ