4 Mayıs 2019 Cumartesi Saat: 10:00

Dede Korkut Sempozyumu

Yapı Kredi Kültür Sanat - Loca

Sempozyum

Dede Korkut (Korkut Ata) Kitabı, 2018’in Kasım ayında "UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi'ne" oy birliğiyle kabul edildi.

Kazakistan’ın moderatörlüğünde, Azerbaycan ve Türkiye’nin katılımıyla çok uluslu olarak hazırlanan “Dede Korkut: Destan, Masal ve Müzik” dosyası, Temsili Liste’ye, 28 Kasım 2018’de gerçekleşen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 13. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda oy birliğiyle alındı.

Yayınlarıyla Dede Korkut mirasının yaşatılmasına katkıda bulunan Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, bu vesileyle, 4 Mayıs 2019 Cumartesi günü “Dede Korkut Sempozyumu” düzenliyor.  Yarım günlük bu sempozyumda konuşmacılar, Dede Korkut Kitabı’nın yaşayan bir miras olarak önemi, Dede Korkut’un coğrafyası ve tarihi, Türkiye ve dünyada Dede Korkut Kitabı üzerine yapılan yayınlar, Dede Korkut Kitabı’nda toplumsal cinsiyet, Dede Korkut Kitabı’nın bıraktığı müzik mirası gibi konularda bildiri sunacaklar.

Türk dünyasının yüzlerce yıllık kültürel kimliğinin taşıyıcısı ve ortak mirası olan Dede Korkut etrafında şekillenen destan, masal ve müzik geleneği Türkiye'nin başta kuzeydoğusu olmak üzere ülke genelinde yaşatılıyor. Yapı Kredi Yayınları da, Semih Tezcan ve Hendrik Boeschoten tarafından hazırlanan “Dede Korkut Hikâyeleri”, Semih Tezcan’ın imzasını taşıyan “Dede Korkut Oğuznameleri Üzerine Notlar”, Seyfi Karabaş’ın yazdığı “Dede Korkut’ta Renkler”, Doğan Kardeş dizisinden çıkan Adnan Binyazar imzalı “Dede Korkut” ile Bilgi Adalı’nın kaleme aldığı “Dede Korkut Hikâyeleri” adlı yayınlarıyla bu yöndeki çabaya katkı veriyor.

Katılım için rezervasyon gerekmemektedir.

 

PROGRAM

10:00-10:30      Karşılama
10:30-10:40      Sunuş / Ahsen Erdoğan, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Etkinlikler Yöneticisi

10:40 – 11:00    Açılış Konuşması / M. Sabri Koz, Oturum Yöneticisi
11:00 – 11:20    Prof. Dr. M. Öcal Oğuz - “Yaşayan Miras Olarak Dede Korkut”
11:20 – 11:40    Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin – “Dedem Korkud’un Kitabı: Coğrafyası, Tarihi ve  Neşirleri”
11:40 – 12: 00   Prof. Dr. Salahaddin Bekki – “Türkiye’de ve Dünyada Dedem Korkut Kitabı Üzerine Yapılan Öncü ve Özgün Yayınlar”

12:00 – 12:20    Ara

12:20 – 12:40   Ergün Veren – “Dede Korkut Kitabı'nın Türkiye’deki Popüler Yayınlarına Kimi Dikkatler”
12:40 – 13:00   Doç. Dr. Evrim Ölçer Özünel –  Dede Korkut Hikâyelerinde Toplumsal Cinsiyet Yansımaları: Eşikler, Erginlemeler, Dönüşümler”
13:00 – 13:20   Dr. Süleyman Şenel –  “Kitâb-ı Dedem Korkut'ta Ozan Musikisinin İzini Sürmek”

 

Salahaddin BEKKİ
Çok sayıda makalesi, tebliğ ve ansiklopedi maddesi bulunan Bekki’nin biri editörlük, ikisi çok yazarlı olmak üzere toplam sekiz adet kitabı yayımlandı. Bu yayınlardan ikisi Dede Korkut üzerinedir: "Dedem Korkut Kitabı Bibliyografyası Üzerine Bir Deneme – Türkiye’deki Yayınlar" 1916-2013, Ankara 2015;  Dedem Korkut Kitabı Araştırmalar, Elazığ, 2016. Halen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm başkanlığını yürüten Salahaddin Bekki, İLESAM üyesidir.
Mustafa S. KAÇALİN
1987-1989 yılları arasında Macaristan'da Lorand Eötvös Üniversitesi Türk Dili Kürsüsünde Türkçe okutmanlığı, 2000-2002 yılları arasında da Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümünde misafir öğretim üyeliği yapan Kaçalin, 2012-2018 yılları arasında Türk Dil Kurumu başkanlığı yapmıştır. 1982 yılında Marmara Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak göreve başlayan Mustafa S. Kaçalin halen Marmara Üniversitesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
M. Sabri KOZ
Eğitimci, yazar, halk edebiyatı araştırmacısı M. Sabri Koz, aynı zamanda biyografi yazarıdır. Öğretmenlik ve editörlük yaptı. Birçok kitabı sadeleştirdi ve yayına hazırladı; masal, hikâye, bilmece, ninni, yemek gibi birçok farklı alanda derlemeler yaptı. 1999’dan beri Yapı Kredi Yayınları’nda çalışmaktadır.
M. Öcal OĞUZ
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı M. Öcal Oğuz, aynı zamanda Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tük Halk Bilimi Bölümü Başkanı ve Türk Halk Bilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürüdür. AHBV Üniversitesi Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü ve Somut Olmayan Kültürel Miras Enstitüsü Derneği Başkanı olarak görev yapmaktadır. Türkiye'de somut olmayan kültürel miras alanında birçok müze, kurum ve merkezin kuruluş çalışmalarını yürüten Oğuz, Millî Folklor Dergisi'nin editörlüğünü yürütmektedir.
Evrim ÖLÇER ÖZÜNEL
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Öğretim üyesidir. Aynı zamanda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi olan Özünel uluslararası pek çok toplantıya katılarak UNESCO süreçlerini takip etmiştir. Özünel'in, somut olmayan kültürel mirasın korunması, sürdürülebilir kalkınma, kent folkloru, somut olmayan kültrel mirasın müzelenmesi gibi konuların yanı sıra toplumsal cinsiyet, masallar, mitoloji ve kahraman kalıpları üzerine de kitap ve makaleleri bulunmaktadır. 
Süleyman ŞENEL
Mezun olduğu İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda, 1986 yılından itibaren eğitimci olarak çeşitli kademelerde hizmetler veren Süleyman Şenel; Müzikoloji Bölümü’nde Etnomüzikoloji ve Müzikoloji Anabilim Dalı Başkanlıkları görevlerini de üstlendi. Şenel; halen İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı'nda çalışmalarını sürdürmekte olup; telif eser sahibi/yayıma hazırlayan/hazırlayan olarak 25 kitap ve 100'ü aşkın makalenin sahibidir.
Ergün VEREN
Makaleleri ve yazıları ulusal/ uluslararası pek çok bilimsel ve popüler yayın organında yayımlanan Veren’in  altı kitabı bulunmaktadır. Görme engellilere yönelik "Atanmış, Seçilmiş ve Gönül Vermişler Görme Engelliler İçin Elele (2012)", "Göremeyen Kardeşin Olsun mu? (2013)" ve "Dede Korkut Görsem'de (2019)" projelerini hazırlayan ve yürüten Veren,  Birçok kurum ve kuruluşun kurullarında yer almıştır. Halen Türk halkbilimi alanında çalışmalarını sürdürmektedir.

Katılımcılar

Doç Dr. Evrim Ölçer Özünel, Dr. Süleyman Şenel, Ergün Veren, M. Sabri Koz, Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, Prof. Dr. Salahaddin Bekki

ÜCRETSİZ