Cemal Tollu - Retrospektif

18.Kasım.2005

Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi, Türk resminin temel taşlarından Cemal Tollu'nun yağlıboya, suluboya ve desen çalışmalarından oluşan retrospektif sergisine ev sahipliği yapıyor. yer veriyor. 18  Kasım’da açılacak sergi 30 Aralık’a kadar ziyaret edilebilir.

Yurtiçi ve yurtdışındaki pek çok sergide yer alan yapıtları, D Grubu'nun kurucularından biri olması ve Akademi'deki çalışmalarıyla Cemal Tollu (1899-1968), Türk sanat tarihinde çok önemli bir konuma sahiptir. Cemal Tollu'nun kurucularından olduğu D Grubu sergisine ve grubun bir diğer üyesi Zeki Faik İzer sergilerine daha önce ev sahipliği yapan Kazım Taşkent Sanat Galerisi, bu grubun diğer üyelerinin sergilerine de önümüzdeki dönemde yer verecek.
Savaş deneyimi olan Avrupalı bir sanatçı olan Otto Dix’in sergisinin hemen ardından bu kez de  Kurtuluş Savaşı'na katılmış bir Türk sanatçı Cemal Tollu'nun sergisinin açılacak olması sergiye ayrı bir anlam katıyor.

“Sanatın tabiat ve insan hayatıyla sıkı bir münasebeti bulunduğunu kabul etmekle beraber, bunlardan ayrı bir varlık olduğunu, insan zekâsı ve duyuşunun eseri olduğunu inkâr edemeyiz. Yüzyıllar boyunca meydana gelen eserler, bunu gösteriyor. Tabiat ve insandan ilham alan her devrin ve her toplumun sanatında temsil edilen tabiat ve insan unsurunun dışında kalan, taklitten uzak çeşitli düşünce ve zevk mahsullerini incelemek, bu düşüncemizi kuvvetlendiriyor"
Cemal Tollu

Cemal Tollu'nun  Sanat Yaşamından Başlıklar
- Sanayi-i Nefise-i Mektebi Âlisi’nde öğrenim gördü.
- Paris’te André Lhote Atölyesi’nde resim çalışmalarını sürdürdü.
- Fernand Léger Atölyesi’nde resim ve Louis Marcoussis Atölyesi’nde gravür çalışmaları yaptı.L’Académie Moderne’de desen ve gravür çalıştı. L’Académie Scandinave’da (Maison Watteau) yağlıboya ve desen kurslarına katıldı. Marcel Gromaire’den düzeltme ve eleştiri aldı. Charles Despiau Atölyesi’nde heykel çalıştı.
- Sanat yazıları “Yeni Adam”, “Cumhuriyet”, “Vatan”, “Tanin” gazeteleriyle “Yeniden Doğuş”, “Yaşayan Sanat”, “Ar” ve  “Yeni Sabah” gazetesinde yayımlandı.
- 31 Temmuz - 31 Ağustos, Türk Sanayi-i Nefise Birliği Resim Şubesi 17. Galatasaray Sergisi’ne Zeki Faik (İzer) le birlikte, on yapıt sundu. Serginin aldığı olumlu eleştiriler D Grubu’nun kurulmasına yol açacaktı. Eylül ayı ortasında D Grubu kuruldu. Zeki Faik İzer’in, Cihangir, Kumrulu Yokuşu, Yavuz Apartmanı No. 20’deki evinde Nurullah Cemal (Berk), Zühtü (Müridoğlu), Elif Naci toplandılar. Zeki Faik İzer Cemal Sait’i (Tollu), Nurullah Berk de Abidin’i (Dino) gruba önerdi.
- 8 Ekim, D Grubunun desenlerden oluşan ilk sergisi, Beyoğlu, İstiklâl Caddesi, Narmanlı Hanı No. 388’deki Mimoza Şapka Mağazası’nda açıldı. Sergide (Cemal Tollu, Nurullah Berk, Zeki Faik İzer ve Zühtü Müridoğlu otuzar, Elif Naci ve Abidin Dino yirmişer olmak üzere) grup sanatçıları toplam 160 yapıt sundular.
- İsmail Hakkı Oygar Galerisi’nde kişisel bir sergi açtı.
- Ek görevle Güzel Sanatlar Akademisi’nde mitoloji öğretmenliğine başladı. Paris’te Birleşmiş Milletler Eğitim ve Kültür Organizasyonu UNESCO’nun düzenlediği “L’Exposition Internationale d’Art Moderne” (Uluslararası Çağdaş Sanat Sergisi)’nde iki yapıt sundu. Paris’te, Musée Cernuschi’de gerçekleştirilen “Peintures Turques d’Aujourd’hui, Turquie d’Autrefois” (Günümüzün Türk Resmi, Geçmişin Türkiyesi) sergisinde beş yapıtla yer aldı.
- Yapıtları Edinburg Sergisi’nde, Sao Paolo Bienali'nde ve Tahran ve Karaçi’de açılan “Contemporary Turkish Painting” (Çağdaş Türk Resmi) sergisinde yer aldı.
- Frankfurt’ta açılan "Çağdaş Türk Sanatı" sergilerine üç yapıtla katıldı. Bu etkinlik daha sonra Brüksel, Berlin, Viyana ve Roma’da yinelendi.

Cemal Tollu – Retrospektif
Yapı Kredi Kültür Merkezi, Kâzım Taşkent Sanat Galerisi
18 Kasım-30 Aralık 2005

Bülteni PDF olarak buradan indirebilirsiniz.